ENEATIP 2
L’Ajudador.
ENEATIP 2: L’AJUDADOR
Caràcter: orgullós
Preocupat i orientat als altres. Les persones tipus 2 són comprensius, sincers i bondadosos; són amistosos, generosos i abnegats, però també poden ser sentimentals, aduladors i obsequiosos. Desitgen intimar amb els altres i acostumen a fer coses per ells per sentir-se necessitats. Els agrada tenir gent que depengui d’ells.
No solen conèixer-se a si mateixos i poden usar la negació com a mecanisme de defensa. Per norma general tenen problemes per cuidar d’ells mateixos i reconèixer les seves pròpies necessitats. Es veuen amb el privilegi que els altres els hi donin tot, a causa dels grans esforços que fan cap a ells, ja que no saben demanar, no solen saber satisfer les seves pròpies necessitats (perquè no les coneixen).
Trastorn histriònic. Alta emocionalitat. Volen cridar l’atenció. Expressió emocional superficial, no sentida. Ell és un ajudant compulsiu. Ajuda des d’una posició aparent de superioritat. Amb la seva aparent superioritat, amaga un sentiment d’inferioritat de la qual no és conscient. És un Salvador.
No sent ni experimenta, quan ajuda als altres o està fent alguna cosa per a ells. Fingeix independència. Reprimeix les seves necessitats. Li costa molt demanar ajuda o reconèixer la seva necessitat davant d’algú. Desitja sentir-se lliure; independent de les demandes que els altres li imposen i de la dependència que els altres tenen d’ell: però al mateix temps és ell mateix el que fomenta aquesta dependència, doncs el seu estil d’ajudar crea dependència. Si algú el rebutja, se sent buit.
La seva necessitat compulsiva de «fer el bé» és la seva manera errònia d’assegurar el seu ésser i la seva existència. Lloa i afalaga els altres com a mitjà per ser estimat i acceptat. El súmmum de la seva impulsivitat és que és capaç de desgastar-se en disponibilitat i servei als altres, independentment de les seves necessitats de descans. Està constantment sense temps per a si mateix i esgotat de tant donar.

Passió dominant i error de perspectiva
- Orgull.
- Set d’atenció i distinció.
- Falta d’autocrítica que el porta a sentir-se superior, perfecte, digna deferència, important.
- Busca ser estimat a través de la falsificació de la realitat.
- Sentiment de superioritat. No sempre s’expressa com arrogància. Se sent «gran persona», capaç de donar-se als altres i que mereix rebre el millor d’ells.
- Vol a l’altre de manera compulsiva per sentir-se capaç d’estimar.
Com viu l’amor
- Amor passió.
- L’orgullós sembla no tenir problemes per ser amorós, el que no vol dir que no tingui problemes en l’amor.
- Les necessitats neuròtiques no es compleixen en el món real perquè la seva naturalesa apassionada és com la d’un pou sense fons.
- L’orgullós espera un llit de roses. Les crítiques, la impaciència, la ràbia i altres reaccions naturals davant als seus propis defectes són fortes ferides a la seva sensibilitat i la seva imatge: idealitzada, meravellosa, sempre encantadora i incomparable.
- L’amor necessitat és efectivament cobert per l’amor donar. L’Autoengany és prou perfecte perquè l’individu s’ompli amb el seu propi donar. És una generositat egocèntrica.
- Fer passar la seva necessitat per una abundància de cor desinteressat és el primer pas pel seu progrés espiritual i terapèutic.
- És un amor que necessita ser necessitat.
EXEMPLES D’ENEATIP 2: PERSONATGES REALS I DE FICCIÓ

MARILYN MONROE
“Les desilusions et fan obrir els ulls i tancar el cor”.

DAVID BUSTAMANTE
«Jo era anti-tot a les xarxes socials, perquè no entenia res, però un cop he vist que és tan fàcil arribar a la gent…».

SHAKIRA
«És bo sentir-se acompanyada, recolzada i, sobretot, envoltada de gent sincera. És així com em mantinc amb els peus a terra».

WENDY
«Mai és massa temps!».

LUKE SKYWALKER
«No em desempallegaré d’aquest androide. Hem passat molt de temps plegats. Estàs bé, R2?».

GALADRIEL
«Fins i tot el més petit pot canviar el curs del devenir».