ENEATIP 4

L’individualista.

ENEATIP 4: L’INDIVIDUALISTA

Caràcter: envejós

Romàntic i introspectiu. Les persones tipus 4 són conscients d’ells mateixos, sensibles, reservats i callats. Són demostratius, sincers i emotius, però també poden ser capriciosos i tímids. S’amaguen dels altres perquè se senten vulnerables o defectuosos, però també poden sentir-se desdenyosos i aliens a les maneres normals de viure. Normalment tenen problemes d’autocomplaença o d’autocompassió.

Se senten diferents dels altres, incompresos i també pitjors (però això no vol dir que ho siguin). Quan estan malament són molt autodestructius. Un col·lectiu on sol abundar aquest eneatips és en els «emo». Tenen gran sintonia amb els seus estats interiors, amb els seus sentiments i impulsos subconscients, cosa que els fa molt intuïtius, creatius i orientats a l’auto-descobriment.

Tendència masoquista. El sofriment aquí serveix com a propòsits defensius tals com evitar recriminacions, competència i responsabilitat. És una manera d’expressar acusacions i de donar pas a una certa venjança d’una manera dissimulada. Posant-se en la posició de víctima, així la persona justifica demanda d’afecte, control i respecte. Se sent com una persona especial. Creu que sent més intensament que els altres. Els seus dolors i tristeses les experimenta de forma tràgica i dramàtica.

Passió dominant i error de perspectiva

  • Enveja
  • Persones que tendeixen a culpabilitzar-se i sentir-se inferiors. Hi ha enveja decapitant i admirativa.
  • La inclinació cap al sofriment és el seu defecte fonamental. Patiment com transformació de l’odi ocult. Autoretret. Odi de si mateix i tendència a l’autodestrucció. Introjecció.
  • Autointoxicació crònica.
  • Atracció al sofriment i l’ús d’ella per atreure l’atenció.

Com viu l’amor

  • Malaltia d’amor
  • L’enveja és un sentiment carencial, una voracitat de l’altre. Una mena de canibalisme amorós que es frustra pel seu excés.
  • Demana més del que es pot esperar. Molesta l’altra amb el seu assetjament. L’exigència excessiva es deu a la frustració.
  • La nota fonamental de l’enveja és un excés de demanda. Moltes vegades a través d’un «emmalaltir», a través de xantatge emocional.
  • El seu problema central és que no s’estima, es devalua i es rebutja.

EXEMPLES D’ENEATIP 4: PERSONATGES REALS I DE FICCIÓ

WINONA RYDER

«Tinc la sensació que no vaig començar a créixer fins que no vaig tenir vint anys».

FRIDA KAHLO

«Pinto flors perquè, així, no moren».

JANIS JOPLIN

«A l’escenari, faig l’amor amb 25000 persones diferents. Després, me’n vaig sola a casa».

MAFALDA

«Pareu el món, que baixo!».

ARAGORN

«No tot el que és d’or llueix, ni tota la gent errant està perduda».

KRUSTY EL PALLASSO

«Ara mira’m: viatjo amb autobús com un desgraciat, visc a un apartament com un idiota i faig cua amb la xusma».

Contacta amb nosaltres

Centenars d'alumnes han millorat la seva vida
coneixent el seu mapa mental a través de l'Eneagrama.