ENEATIP 6
El lleial.
ENEATIP 6: EL LLEIAL
Caràcter: poruc
Compromès i orientat a la seguretat. Les persones tipus 6 són dignes de confiança, treballadores i responsables, però també poden adoptar una actitud defensiva, ser evasives i molt nervioses; treballen fins a estressar-se alhora que es queixen. Acostumen a ser cautelosos i indecisos, encara que també reactius, desafiants i rebels. Normalment tenen baixa autoestima i problemes d’inseguretat i desconfiança, cosa que els porta a cercar el suport de grups.
Lluiten per les seves idees amb tenacitat i defensen la seva família i la seva comunitat amb més força que amb la que es defensen ells mateixos. Aparenta valentia… valentia compulsiva. Caràcter dependent o evasiu. Apareixen davant d’altres com a valents i combatius.
Dediquen molta energia a demostrar-se a si mateixos -inconscientment- que són covards. Tendència a trastorn paranoide de la personalitat. Quan es manifesta és la forma més agressiva que pren la desconfiança. Persones que veuen l’explotació, el mal o l’engany on no hi és. Se senten insultats o injuriats pel món i reaccionen amb indignació.
La seva obsessió és el menyspreu, la burla i el rebuig. Són insegurs, de fet, desconfien més de si mateix que dels altres. Caràcter dependent.
Caràcter prussià, per la seva obediència a les regles, la seva adoració a l’intel·lectual. Precisió freda. Fanatisme. Por al futur. Ningú imagina els seus dubtes o pors. Manca d’autoestima i confiança en si mateix. Sap el que vol, però ell sent la necessitat de «fer enquestes», per després fer el que pensava prèviament. Admira i tem les figures d’autoritat i de vegades lluita contra aquestes. Gran sentit de la família. Molt paternals o maternals.

Passió dominant i error de perspectiva
- Covardia. Desconfiats. Fanàtics.
- Viu en guàrdia contra atacs imaginaris a causa de la seva culpa secreta.
- Programa inconscient: «només els valents mereixen afecte.» La por d’equivocar-se es manifesta com l’agressivitat.
- Obsessiva devoció als grans ideals.
- Por a la transgressió, a la culpa, al càstig, a la condemnació que involucra a sortir-se del que permet l’autoritat tàcita en el món interior.
Com viu l’amor
- Amor submís. Amor paternalista.
- La por i la desconfiança van molt unides. Parlar de la desconfiança és parlar de sentir-se davant d’un possible enemic. No és fàcil estimar els enemics.
- Té por a donar-se. Té por a ser enganyat, sotmès, humiliat, controlat. Això condueix a l’autocontrol i la inhibició del corrent de la vida a causa de la necessitat excessiva de protecció.
- És possible que sigui vagi de pare en relació amb els febles temorosos necessitats d’autoritat.
- Es maneja en l’amor dialèctic amor-odi; confiança-desconfiança; domini-submissió. La por i l’agressió es manifesten en un intercanvi continu.
EXEMPLES D’ENEATIP 6: PERSONATGES REALS I DE FICCIÓ

SCARLETT JOHANSSON
«Em diuen boja perquè no em callo res. Sembla que s’hagi de ser submisa per tenir enteniment «.

SIGMUND FREUD
«Sóm amos del que callem i esclaus del que diem».

BRUCE SPRINGSTEEN
«La fe és essencial, i també ho és el dubte. No anem enlloc només amb una d’aquestes coses».

MILHOUSE VAN HOUTEN
«Hi ha esbarjo a tot arreu, però al meu cor no».

C-3PO
«Disculpa. A què et refereixes quan dius que estic despullat? Que se’m veuen els circuits? Oh, quina vergonya!».

GIMLI
«Certesa de mort, mínima esperança d’èxit. A què esperem?».